Responsabilizare pentru anul care a trecut și cel care urmează

De câte ori ai spus timpul meu nu-mi aparține!?

Sunt mama, sunt soție, muncesc și timpul meu nu depinde 100% de mine. Am responsabilități.

Dar cum s-ar schimba energia ta daca ai spune, ”Mă responsabilizez și iau decizi asumate în privința timpului meu. Eu aleg ce vreau să fac în continuare!”

Aceasta este una dintre transfrmarile majore prin care am trecut în ultimii ani și una prin care trec si multe dintre femeile care ajung să lucreze cu mine în coaching, iar dacă șimți că rezonează și cu tine, te invit să citești mai departe, poate găsești un gram de inspirație.

Este trecerea de la victimizare la împuternicire,

de la neputință la responsabilizare.

Iată o discuție posibilă cu o soloprenoare mamă. ATENȚIE! Nu este o discuție redată 100%. Am extras mult din detaliile pareteriatului de coaching și am lăsat doar dialogul direct, esențial pentru articolul de față. 

Player: Vreau să fiu mai activă în Social media

Coach: Și ce te impiedica acum să fii mai activa?

Player:  Lipsa timpului, stau tot timpul cu copiii și nu reusesc.

Coach: Și ce înseamnă pentru tine să fii mai activă în social media?

Player: Să vorbesc despre ceea ce fac, ca să atrag mai mulți clienți.

Coach: Și dacă ai atrage mai mulți clienți, ai avea timp să susții aceste conversații?

Player: Mi-aș face timp pentru că vreau să-mi cresc venituile financiare.

Coach: Și-atunci ce te împiedică să-și faci timp acum, pentru social media?

Player: De fapt, nu-mi face placere să fac postari

Iar conversația poate continua, dar iată cum am ajuns de la timpul nu-mi aparține, trebuie să stau cu copiii, la frica de bază și ceea ce o împiedica de fapt să facă mai multe postări în social media.

Aici e un moment de alegere în care întreb persoana din fața mea dacă vrea să continuăm să vorbim despre lipsa de timp sau despre faptul că nu-i place activitatea care ar putea să o ducă mai aproape de visul ei. Și este mereu alegerea clientului pe ce se continuă discuția. (P.S despre astfel de momente vorbim și în #tribdecoachi grupul de coachi fabuloși pe care l-am început anul acesta. Dacă vrei să vii și tu alături de noi, te poți înscrie aici)

Chiar cred că avem nevoie sa ne responsabilizam si sa ne asumam alegerile pe care le facem.

E ok să nu vrei sa faci anumite lucruri!

Să vrei să te odihnesti!

E în regulă să te onorezi pe tine si nevoile tale!

Ce-ar fi dacă,  în timp ce faci asta, lași scuzele de-o parte și alegi conștient să nu faci ceea ce crezi că e important pentru visul tău! Fii tu cel care alege cum îți petreci timpul pentru că doar de tine depinde!

Diferenta e enorma, iar transformarea se va simti profund.

De la nu am ce sa fac, nu depinde de mine,

La eu aleg ce se intampla cu viata mea.

Sfarsitul de an este momentul perfect pentru aceasta transformare.

Ce-ar fi dacă, la acest finl de an te uiți la anul care a trecut fara niciun fel de lentile generatoare de vinoăție, ci ca un observator neutru, care nu judecă și nici nu arată cu degetul?

Dacă ai vrea să faci acest exercițiu, te invit să-ți adresezi aceste întrebări, treptat. Poate una pe zi. Lasă-le să se așeze, nu le grăbi.

Ce zici, poți să fii un observator pentru anul care aproape se încheie?

 1. Ce îți dorești să sarbatoresti din anul care a trecut?
  • nu te uita doar la victoriile mari, la achizitii sau măriri de salariu, ci la acele momente in care ai fost cel mai mandru de tine! cand ai strigat( chiar si doar in interior) OOOO DAAAA!
 2. Iar dacă incep să apară si momentele neplăcute, provocările, lasă-le să vină, nu te teme de ele. Încearcă să le privești cu recunoștiintă și compasiune pentru lecția pe care au venit să ți-o ofere. Întreabă-te cum te-au ajutat ele să crești?
 3. Și pentru că am activat RECUNOȘTIINȚA hai să o folosim mai mult! Pentru ce vrei să-ți exprimi recunoștiința?
  • Scrie-le pe toate pe bilețele și pune-le într-un borcan în spațiul tău de lucru. Te vor susține pentru tot anul care urmează.
 4. Care sunt superputerile pe care ți le-ai exprimat anul ăsta?
  • Acum e timpul să vorbești cu cuvinte mari despre tine! Dă-ți voie să te sărbătorești și să te recunoști! Ce ai descoperit despre tine anul ăsta? Ce ai reușit să faci în plus sau diferit față de alți ani?

La final, pune pe hărtie doar 4 lucruri pentru anul care urmează. Pregătește-te pentru 2024 activând puterea emoțională, imaginația, conexiunea cu universul, dar și mintea

 1. Mintea– ce-ți propui să realizezi anul viitor? Care e transformarea majoră pe care vrei să o faci?
 2. Puterea emoțională – Cum vrei să te simți anul viitor? Ce-ți dai voie să explorezi emoțional? Vei vedea că vei trăi cu emoția în gând și-ți va fi lumină călăuzitoare pentru anul ce vine.
 3. Conexiunea cu universul – Adresează o întrebare în univers despre care habar n-ai cum și unde se va întâmpla sau daca este chiar posibil, dar las-o să circule. Las-o liberă, nu te aude nimeni! Doar întreabă! Îndraznește!
 4. Imaginația – Acum e timpul să te ntorci la primul punct, citește ce ți-ai propus, apoi închide ochii și dă-ți voie să o trăiești de parcă s-ar fi întâmplat deja. Ce observi? Ce a apărut pentru tine?

Ce zici? Te simți pregătit pentru 2024? Crezi că e momentul să faci o schimbare?

Te invit să programezi o sesiune de explorare la început de an, o poți programa chiar aici

Comment
Name
Email