Acreditarea în coaching și procesul de mentorat

acreditare coaching mentorat ada chindea

Oare e important să obții și o acreditare în coaching? Nu e suficientă diploma de coach pe care o primești de la școala și care certifică educația ta?

Răspunsul cred ca depinde foarte mult de intenția fiecăruia pentru brandul personal. Pentru că nu cred ca această acreditare îți va aduce mai mulți clienți în coaching și nici nu te va ajuta să ai o cifră de afaceri cu multe zerouri. În schimb, poate fi un proces constant de îmbunătățire prin alinierea la valorile unei comunități de coachi pe care îi respecți și de la care crezi că ai ce învăța.

Eu am optat pentru Federatia Internationala de Coaching, singura pe care o știam la momentul respectiv și cea recomandată și de școala pe care am urmat-o și despre aceasta am să povestesc mai departe.

Nici eu n-am știut de la început daca vreau sau nu o acreditare în coaching, dar odată ce am înțeles beneficiile pentru mine și practica mea de coach, am fost 100% convinsă. Iar după multe pregătiri și îndoieli, într-o Vineri după amiază, a venit și mail-ul de confirmare a acreditării la nivel PCC.

O victorie fantastică pentru mine și satisfacția pentru un an și cîteva luni de muncă cu mine, de studiu al metodelor de coaching și multe ore individuale de coaching.

Associate Certified Coach (ACC) - Credly Professional Certified Coach (PCC) - Credly

Și-atunci care ar fi beneficiile unei acreditări în coaching?

  1. Alinierea la un cod de etică. Atunci când începi o certificare de coach, există o perioadă de adaptare la mentalitatea de coach. Chiar dacă toți intrăm în școală cu dorința de a-i ajuta pe ceilalți, asta nu presupune să gasim soluții și răspunsuri în locul oamenilor cu care lucrăm. Un cod de etică îți explică motivația din spate. ”De ce-ul” respectării competențelor în coaching.
  2. Respectarea unor competențele în coaching. Acestea sunt ca un far care te vor călăuzi mereu în siguranță către mal. Oricând ești nesigur pe ce ar trebui să faci într-o sesiune de coaching, întoarce-te la competențe și ele îți vor arăta drumul spre casă și către o sesiune de coaching de succes din care și tu și clientul tău, veți ieși mai buni decât atunci când ați început.
  3. Asocierea cu un brand internațional (ICF, EMCC, AC etc) al cărui scop este să ofere vizibilitate și credibilitate acestei ocupații printr-un proces continuu de imbunătățire și dezvoltare.

Relația dintre codul de etică și competențele în coaching este una de interdependență. Codul de etică te ajută să înțelegi DE CE să aplici competențele, iar competențele te ajută să înțelegi CUM poți să aplici codul de etică. 

Bineînțeles acestea sunt doar beneficiile bazate pe valori. Mai sunt și alte beneficii logistice, care țin doar de credibilitatea pe care ți-o oferă acreditarea:

  1. Job de coach intern. Poate nu vrei să fii și antreprenor,  obținerea unei acreditări îți permite să obții un job în cadrul unei companii multinaționale care are coachi intern
  2. Job de coach pe platformele nationale si internationale de coaching. Aplici pe site-urile de specialitate (ex. coachhub.com) și în baza unui profil în care vorbești despre tipul de coaching pe care îl practici, oamenii pot aplica să lucreze cu tine pentru pachetele pe care le oferi.
  3. Proiecte de coaching de echipa sau individual în cadrul companiilor multinaționale. Daca viața de antreprenor te îmbie, dar vrei să rămâi în mediul corporatist, atunci o acreditare îți va oferi un avantaj în obținerea unei colaborări la nivel de companie.

Acestea fiind spuse, procesul de acreditare nu este cel mai ușor și nici cel mai rapid.

În funcție de școala de coaching pe care ai terminat-o vei putea trece prin acest proces mai rapid sau mai lent. Dar în orice caz, metodele de evaluare sunt aceleași. Ai nevoie de:

  • 10 ore de mentorat cu un coach acreditat la acelasi nivel pentru care aplici sau mai mare
  • 1 sau 2 inregistrari de coaching pe care le depui pentru evaluare, fie in cadrul scolii, fie direct la icf
  • un scor de minim 460 de puncte la examenul de testare
  • și bineînțeles orele de practică necesare la nivelul pe care îți dorești să-l obții.

Cum pot eu să te susțin?

Pe parcursul unui program de mentorat de 3 luni în care ne vom întâlni o dată la două săptămîni am să te ghidez și am să te susțin să poți aprofunda setul de competențe și codul de etică ICF astfel încât ele să facă parte din tine și practica ta de coach. Pentru că nu e suficient doar să adresezi niște întrebări care știi că acoperă o competența anume, ci ai nevoie să înțelegi importanța întrebării pentru client și mai ales pentru relația ta cu acel client.

Vom evalua împreună, 4 sesiuni de coaching pe care le vei înregistra cu proprii tăi clienți și vom vedea care sunt zonele pe care ai nevoie să te concentrezi mai mult astfel încât să obții o înregistrare finală de succes.

Te voi ajuta să-ți vezi superputerile de coach și să descoperi cum te pot susține ele în sesiunile tale. În aceșlași timp vom analiza și ocaziile de explorare pe care nu le observi într-o sesiune și împreună vom analiza ce te reține în acele situații.

Iar ultima noastră sesiune împreună va fi de pregătire pentru examenul de testare a cunoștințelor care durează 3 (+1 dacă Engleza nu e limba de bază) ore și care îți va testa abilitățile în 81 de situații deferite de coaching pentru care va trebui să alegi varianta buna și varianta greșită de coaching.

În plus, datorită procesului care m-a ajutat și pe mine să învăț, o dată la 3 luni, voi organiza o sesiune gratuită de practică și feedback unde poți participa alături de 2 alți coachi care se pregătesc pentru același proces de acreditare.

De ce să mă alegi pe mine?

Pasiunea pentru coaching mi-a permis să mă arunc cu entuziasm în tot ceea ce am descoperit despre coaching, și mai ales cu o poftă de cunoaștere pe care nu am simțit-o pentru nimic până acum.

Astfel că, felul meu de a săpa în toate resursele oferite de CoachVille, înregistrări vechi cu Thomas Leonard, zeci de ore de observare a examenelor de practică și fascinația pentru întrebările puternice și profunde, mi-au oferit ușurința de a obține rezultate foarte bune la propriile evaluări. Am luat feedback-ul oferit și oportunitățile de creștere și le-am transformat în superputeri. Asta îmi doresc să-ți ofer și ție dacă vei vrea să lucrăm împreună!

Pe scurt,

  • am peste 800 de ore de coaching adunate pe parcursul unui an și jumătate
  • peste 200 de ore de practică cu colegi
  • am mentorat cu succes mai mulți coachi care au reușit să obțină certificarea dorită după ce am lucrat împreună, ba chiar să-și pună pe picioare afacerea de coach
  • sunt trainer în cadrul CoachVille România
  • și am urmat cursurile de evaluator ICF în cadrul cărora am învăt aplicat cum să evaluez o sesiune la nivel PCC

Costul pentru acest pachet de mentorat de 3 luni este de 3000 lei și include

  • evaluarea a 3 sesiuni de coaching
  • 10 ore de mentorat 1 la 1 (6 de feedback pe baza înregistrărilor de coaching, 2,5 ore despre codul de etică și competențe și 1,5 ore despre examenul de testare a competențelor)

Dacă te tentează ce ți-am povestit despre programul meu de mentorat, te invit să-mi trimiți un mail și să continuam discuția într-o sesiune de cunoaștere.

Pînă atunci te invit să-mi povestești despre tine ți ce-ți place cel mai mult din această călătorie prin coaching.

Comment
Name
Email